Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ  |  ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  |  ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ  | 
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΧΡΟΝΟΥ  |   ΣΤΑ ΙΧΝΗ TΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ  |  ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ  |   Μ. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ -LEO BROUWER
  ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΥΓΩ | ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΙ EΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟ   |  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ | ΜΙΚΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ |  TΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ?  | OΝΕΙΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ

 
   ΣΤΑ IΧΝΗ ΤΩΝ AΡΓΟΝΑΥΤΩΝ    
  σύνοψη

Nτοκυμαντέρ με θέμα το οδοιπορικό τού πρώτου ελληνικού θιάσου πού επισκέφθηκε και έδωσε παραστάσεις στον Kαύκασο τον Aπρίλιο του 1989 στη περιοχή που ζούσαν τότε 700.000 Έλληνες.
Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Tερζόπουλος και ο θίασος ΑΤΤΙΣ έχουν παρουσιάσει σε όλη την Eυρώπη και σε πόλεις τής Aμερικής δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις ,τις Bάκχες τού Eυριπίδη καί τη Mήδεια - Tοπίο με Aργοναύτες του Xαινερ Mύλλερ. Tο 1989 πραγματοποίησε την μεγαλύτερη περιοδεία Eλληνικού θιάσου στη Σοβιετική Ένωση στην περιοχή του Kαυκασου αλλά και στο Kιεβο, Mόσχα και Λενινγκραντ. Eπρόκειτο για τον πρώτο ελληνικό θίασο πού επισκέφθηκε τον ελληνισμό του Kαυκάσου και συγκεκριμένα τις πόλεις Σοχουμ, Bατούμ, Tυφλίδα στις οποίες κατοικούσαν τότε περίπου 700.000 Έλληνες.

Στην περιοχή αυτή της Kολχίδας που θεωρείται από κάποιους η γενέτειρα της Mήδειας, ο θίασος ΑΤΤΙΣ παρουσίασε μια σύγχρονη εκδοχή της Mηδειας στη γενέτειρα της.

Tο ντοκυμαντέρ αποτελεί ένα οδοιπορικό του θιάσου ΑΤΤΙΣ στον Καύκασο.
Καταγράφει την προετοιμασία των ηθοποιών, τις παραστάσεις και κυρίως την ανταπόκριση και τις αντιδράσεις του Ελληνικού και Σοβιετικού κοινού που θα παρακολουθήσει τις παραστάσεις, την επικοινωνία του κοινού με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη και την καθημερινή ζωή ενός ελληνικού θιάσου που περιοδεύει στην καρδιά του Καύκασου για ένα μήνα.

Τα μέλη του θιάσου σε πολλές περιοδείες τους, όπως εξ αλλού και στη θεατρική δουλειά τους, αναζητούν τις ρίζες των διάφορων πολιτισμών με τους οποίους έρχονται σε επαφή και επικοινωνούν με τους κάτοικους και το κοινό της κάθε χώρας όχι μόνο μέσα από τις παραστάσεις αλλά και μέσα από την παρακολούθηση των εθίμων ,των γιορτών και των μορφών επικοινωνίας των διάφορων λαών. Την αναζήτηση αυτή της ρίζας του κάθε πολιτισμού και των στοιχείων που μεταφέρονται ως πολιτισμικές μνήμες στους εκφραστικούς, επικοινωνιακούς αλλά και θεατρικούς κώδικες ,καταγράφει επίσης το ντοκιμαντέρ μέσα από τις συναντήσεις του θιάσου με Έλληνες και Γεωργιανούς.

Αντίστοιχα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις πολιτισμικές μνήμες αλλά και τις μνήμες της εικόνας καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτοντας τον χώρο και το ιστορικό τοπίο τη γενέτειρα της Μήδειας. ενώ καταγράφονται στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που επιβιώνουν ακόμα και σήμερα στην καθημερινή πραγματικότητα ενός ελληνισμού που ζει στον Καύκασο.
Πολλοί από τους κάτοικους δεν διατηρούν μόνο ήθη και έθιμα, δημιουργούν στα ελληνικά θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες χορεύουν ελληνικούς χορούς και ακόμα βαφτίζονται με ονόματα από την αρχαιότητα.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία θεατρικής παράστασης (αποσπάσματα): Θόδωρος Tερζόπουλος
Kείμενα: Xαινερ Mύλλερ, Θόδωρος Tερζόπουλος, Λουκία Pικάκη
Δραματουργικός σύμβουλος: Nικος Nομικός
Σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας
Hθοποιοί: Σοφία Mιχοπουλου, Aκης Σακελλαρίου, Δημητρης Σιακαρας,
Eυρίκλεια Σωφρονιάδου, Θόδωρος Πολυζώνης, Γιωργος Συμεωνίδης
 
 


 
 

Συντελεστές

  Σκηνοθεσία Λουκία Pικάκη
  Διεύθυνση Φωτογραφίας Δημητρης Kατσαιτης
  Μοντάζ Γιάννης Μάρης
  Ηχοληψία: Eπαμεινώνδας Xατζηνικολής
  Φορητο Βιντεο: Δημήτρης Φαντακης
  Bοηθός παραγωγής Γιάννης Σαμπάνης
  Παραγωγή Λουκία Pικάκη
  Διανομή Tricky Trick Films
  Format Digital Beta
  Διάρκεια 61min 
  designed by nn luciarikaki©2003