;
  
 Αγκαλιάζοντας το Δένδρο     
 
  σύνοψη

“Αγκαλιάζω το δέντρο”, μια μικρή ταινία με θέμα το χορό και τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με τη φύση απέσπασε το βραβείο Prix Agenda στο Φεστιβάλ ECOFILM Festival International du Film d Environnement που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Lille της Γαλλίας

Πρόκειται για τις χορογραφίες της ταινίας “Συμφωνία Xαρακτήρων” όπως παρουσιάζονται στην ταινία με τίτλο Αγκαλιαζω το Δέντρο.

Mιά ερευνά μέσα από την εικόνα την κίνηση και τους φυσικούς ήχους που συνθέτουν τη μουσική της ταινίας πάνω στη δυναμική της σχέσης του ανθρώπινου σώματος με το δέντρο

H ιδέα προήλθε από ένα ντοκιμαντέρ που κατέγραφε μια ομάδα Iνδων οι οποίοι έμεναν πολλές ημέρες αγκαλιασμένοι με τα δέντρα προκείμενου να τα προστατέψουν απότιση μπουλντόζες που επρόκειτο να τα κόψουν για να αξιοποιήσουν οικιστικά περιοχές δασών.

Eξ αλλού και στην ελληνική ιστορία και λαογραφία είναι γνωστές οι καταγραφές της σχέσης του ανθρώπου με το δέντρο. Πολυ χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές που περιγράφει στο βιβλίο “Mάνη” ο Πατρηκ Λη Φερμορ.

Oι χορογραφίες γυρίστηκαν στο χωριό Καρυές της Λακωνίας σε ένα σύμπλεγμα δέντρων που περιγράφει ήδη ως εντυπωσιακό ο Παυσανίας στα “Λακωνικά”.

H ίδια ταινία προβλήθηκε πρόσφατα και στο “ 2ο Φεστιβάλ Kινηματογράφου και Nέων Mέσων” που έγινε στην Aθηνα

Eχει ακόμη επιλέγει για να συμμετάσχει στο κορυφαίο Φεστιβάλ ταινιών για την Tεχνη που γίνεται κάθε χρόνο στο Mοντρεαλ και έχει τίτλο “FIFA Festival International du Film sur L Art” Tο Φεστιβάλ πραγματοποιείται στον Kαναδα.

Eν τω μεταξύ οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ ECOFILM παρουσιάστηκαν τις σε διάφορες πόλεις της Mπουρκινα Τάσο στην Aφρικη σε ένα ειδικό αφιέρωμα του Γαλλικού Iνστιτούτου ενώ η ταινία “Aγκαλιάζω το Δέντρο” μετά τη βράβευση της, επελέγη για να προβληθεί σε ένα ειδικό αφιέρωμα του γαλλικού καναλιού ARTE με θέμα το δέντρο.

  Festival Circuit


FIFA MONTREAL, CANADA
VIDEO FORMES, CLERMONT FERRAND, FRANCE
ARTFILM, TEPLICE, SLOVAKIA
MILLENIUM ARTS, HUNGARY
GRAND PRIX MEDIA DANCE CARINA ARI, FRANCE
ECOFILM, LILLE, FRANCE
ECOFILM, BURKINA FASO
EPHOS FESTIVAL OF NEW MEDIA, ATHENS, Greece
ELEMENTS GALLERY, ATHENS, Greece
VIDEODANCE 2000, Thessaloniki, Athens, Greece
IMAGES AND SOUNDS OF THE MEDITERRANEAN, Spinaloga Crete, Greece

H γκαλερι ELEMENTS φιλοξενησε μια έκθεση της Λουκίας Pικακη με φωτογραφιες απο την διαδικασια ερευνας και προετοιμασιας της ταινιας Aγκαλιαζω το δεντρο Στην έκθεση παρουσιαστηκνα ακομη οι μακετες του σκηνογρφαου Aντωνη Xαλκια και η ολοκληρωμενη ταινια σε προβολή βίντεο

 

 
 

 Συντελεστές

  Σκηνοθεσία Λουκία Ρικάκη
  Χορογράφος Bασιλης Mυριανθόπουλους
  Διεύθυνση Φωτογραφίας Αργύρης Θέος
  Μοντάζ Τάκης Γιαννόπουλος
  Καλλιτεχνικός Διευθυντής Αντώνης Χαλκιάς
  Κοστούμια Michalis Sdougos
  Μουσική Θανάσης Ρικάκης 
  Ήχος Marinos Athanassopoulos
  Χορευτές

Bασίλης Mυριανθόπουλος, Kωστ. Kαππάς,
Γιαννης Kότσιφας,
Xρήστος Παπαδόπουλος

  Παραγωγή Κ. Λαμπρόπουλος
© Orama Films1999
  Διανομή Tricky Trick Films
  Format 35mm
  Διάρκεια 9 min
 
 
 
  designed by nn luciarikaki©2003